Dieta

Co jeść w zimne dni? Rozgrzewające produkty

Zimne ręce, stopy, częste przeziębienia, ogólne osłabienie? Jeżeli te objawy nie są Ci obce koniecznie przeczytaj co jeść w zimne dni, aby uniknąć wyżej wymienionych objawów złego jadłospisu w coraz to chłodniejsze dni.

Co zazwyczaj robimy, gdy jest nam zimno? Odkręcamy kaloryfery, ubieramy ciepłe swetry, czapki i szaliki, okrywamy się kocem. Nie zdajemy sobie sprawy, że to co jemy ma ogromny wpływ na termoregulację naszego ciała i to jak się czujemy. W takim razie z czego powinna składać się dieta w takie dni?

Bardzo istotne i przydatne w tym okresie są gorące zupy. To one po pierwsze ogrzewają nasz organizm, a po drugie go nawadniają, gdyż często w tym okresie przez zimno pijemy mniej, a dodając do tego sztuczne ogrzewanie – jesteśmy narażeni na odwodnienie.

To nie mit, że organizm potrzebujemy więcej jedzenia w zimne dni. Dzieje się tak, ponieważ by utrzymać optymalną temperaturę potrzebuje on więcej energii. Możemy mu w tym pomóc nie przybierając na wadze dostarczając sobie odpowiednich produktów, które wykazują właściwości rozgrzewające. Te produkty to między innymi:

  • Wszelkiej maści kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna)
  • Chude mięso, ryby, jajka
  • Gotowane warzywa (marchew, dynia, por, buraki, seler)
  • Orzechy i nasiona: orzechy włoskie, migdały, sezam, siemię lniane, pestki dyni
  • Naturalne antybiotyki, czyli: cebula i czosnek
  • Przyprawy: imbir, chilli, curry, tymianek, majeranek, kminek, kolendra, cynamon

Magnez i żelazo to pierwiastki szczególnie ważne w tym okresie. Pomagają one wzmocnić naszą odporność na warunki pogodowe oraz zniwelować stres oraz wspomóc koncentrację. Znajdziemy je między innymi w rybach, orzechach, kaszy gryczanej czy fasoli.

Jako pełnowartościowe źródło białka i witamin dietetycy polecają rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewice, ciecierzyce.

Również bardzo polecanym produktem są wszelkie kiszonki. Fermentacja, w wyniku której powstają sprawia, że warzywa są lepiej przyswajalne i są bogate w witaminy i minerały.

Co najlepiej pić w zimne dni?

Najlepiej sprawdzają się klasyczne napoje: herbata, kawa, kakao, lecz z dodatkami, które poprawią krążenie krwi i nas rozgrzeją, a są to:

  • Miód – posiada właściwości przeciwzapalne i oczyszczające i odnawiające
  • Imbir – rozgrzewa, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami
  • Chilli – oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi przekrwienie, silnie rozgrzewa
  • Goździki – działanie antyseptyczne, przeciwbólowe, pobudzają krążenie

Pamiętaj o ruchu

Niech zimna aura, nie będzie dla Ciebie wymówką. Zainwestuj w karnet na siłownię lub basen. Regularne ćwiczenia poprawią Twoje samopoczucie i kondycję w te szare i ponure dni. Jeżeli nie jesteś entuzjastą sportów, wystarczy regularny, codzienny spacer przez około 30 minut, by wzmocnić odporność organizmu.

https://www.kobitki.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]