Czy produkty light są zdrowe?

0
304
Czy produkty light są zdrowe?

Wiele osób chcących zacząć odżywiać się zdrowiej, sięga po produkty typu light. Na rynku pojawia się ich coraz więcej, wybór jest ogromny w każdej półce cenowej. Samo oznaczenie light czy też równie popularne 0%, przyciąga nasz wzrok. Wydaje nam się, że spożycie tego typu żywności sprawi, że będziemy zdrowsi, schudniemy, uda nam się wypracować idealną sylwetkę. Tymczasem te produkty wcale nie muszą być tak korzystne dla naszego organizmu, jak czasem nam się wydaje.

Produkty light czasem mogą stać się również dla nas pułapką. Podświadomie bowiem myślimy, że mają one dużo mniejszą kaloryczność, jemy zatem ich więcej. Czasem tak dużo, iż przekraczamy znacząco wartość kalorii do spożycia w ciągu dnia. To pułapka szczególnie dla osób, które nie sprawdzają dokładnie składów i wierzą, że dany produkt naprawdę jest lekki i pozbawiony cukrów, tłuszczów. Tymczasem prawda o produktach light jest zupełnie inna. Dietetycy od lat przestrzegają przed ich spożywaniem, zwracając uwagę na składy wypełnione konserwantami i wieloma substancjami szkodzącymi zdrowiu.

Nie warto kupować takiej żywności tylko dlatego, że w oczy rzuca nam się wyraźny napis light. Etykieta czasem nie mówi nam bowiem do końca prawdy. By coś mogło stać się light lub mieć przykładowo w składzie 0%, trzeba czymś ten składnik zastąpić. Bardzo często są to tłuszcze bądź innego rodzaju substancje słodzące. Może zatem się okazać, że jogurt light pod względem swojej kaloryczności, wcale nie różni się od standardowego produktu tego typu.

Substancje słodzące zastępujące w tego typu żywności cukier, to między innymi aspartam czy też czy też sorbitol. Takie substancje są dużo słodsze niż standardowy cukier, dlatego nawet minimalna ich ilość może sprawić, że produkt będzie słodki. Może wydawać nam się to korzystne, w końcu wykorzystuje się mniejsze ilości składników, zatem produkt powinien być dużo zdrowszy. Jednak aspartam w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości i wydziela substancje toksyczne, natomiast sorbitol w nadmiarze może doprowadzić do biegunek. Zamienniki cukru choć mogą ograniczyć kaloryczność produktu, niekoniecznie mają dobry wpływ na nasz organizm.

Żywność light zazwyczaj jest droższa od tej standardowej. Zatem nie dość, iż możemy kupić produkt równie kaloryczny i niezdrowy co zawsze, to na dodatek sporo przepłacimy. Nie powinniśmy zatem nigdy sugerować się tylko i wyłącznie etykietą, ale dokładnie zagłębiać się w skład.

Podczas usuwania różnych składników z produktów light, przykładowo tłuszczów, trzeba je czymś zastąpić. Wówczas korzysta się przykładowo z wody, czy też substancji zagęszczających. Brakujący cukier można także zastępować tłuszczami. W takich produktach pojawia się również większa ilość konserwantów, by przez dłuższy czas utrzymać je w prawidłowej kondycji. Zatem po dokładnym przeanalizowaniu składów takich produktów możemy dojść do wniosku, że tak naprawdę wcale nie są one zdrowsze. Wręcz przeciwnie, ostatecznie ich skład może mieć jeszcze gorszy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here