Olej z czarnuszki – skarb natury

0
29
Olej z czarnuszki - skarb natury

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o nasionach czarnuszki i ich licznych prozdrowotnych właściwościach. Ich działanie wykorzystywali już starożytni Egipcjanie, a wyniki naukowych badań tylko potwierdzają przekonanie o niezliczonych dobrodziejstwach tej przyprawy. Jakie cenne składniki znajdziemy w oleju z czarnuszki? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w poniższym artykule.

Czarnuszka siewna, znana także pod łacińską nazwą Nigella sativa, jest rośliną należącą do rodziny jaskrowatych. Jej cechą charakterystyczną są drobne, intensywnie niebieskie kwiaty, które często można dostrzec na ogrodowych rabatkach. Docenić ją należy jednak nie tylko za niewątpliwe walory estetyczne, ale przede wszystkim bogactwo cennych dla zdrowia aktywnych biologicznie składników.

Co znajdziemy w składzie oleju z czarnuszki?

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W jego składzie w głównej mierze przeważają cenne kwasy tłuszczowe, tj. kwas linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy, palmitynowy czy mirystynowy. Znajdziemy w nim także fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, saponiny oraz olejki eteryczne (w tym m.in. tymochinon i limonen). Olej z czarnuszki to także źródło wielu witamin (A, E, F, B1, B3, B6) oraz składników mineralnych (m.in. cynku, potasu, sodu, żelaza, magnezu i wapnia).

Olej z czarnuszki – właściwości

Wyniki wielu naukowych badań dowodzą, że składniki zawarte w oleju z czarnuszki:

  • zwiększają aktywność układu immunologicznego
  • łagodzą reakcje alergiczne
  • korzystnie działają na wydolność płuc
  • zwiększają odporność na stres i wspomagają leczenie stanów depresyjnych
  • działają antywirusowo, antybakteryjnie i antygrzybicznie
  • korzystnie wpływają na stan skóry i włosów
  • ograniczają procesy starzenia i ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, tj. cukrzyca, schorzenia układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory

Jak stosować olej z czarnuszki?

Ze względu na charakterystyczny, intensywny smak olej z czarnuszki najlepiej spożywać po wymieszaniu z miodem lub sokiem owocowym. Można przyjmować go zarówno na czczo, jak i z posiłkiem w ilości 1 łyżki dziennie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here