Poszukiwanie zdrowego jedzenia

0
4798

Kto z nas nie lubi dobrze zjeść? Pyszne, aromatyczne dania przygotowywane na imprezy okolicznościowe, święta lub niedzielne obiady. Zawsze można czymś nowym zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół. Nie trzeba wcale wydawać fortuny na modne restauracje zachęcające wyszukanymi daniami, przyprawami, o których słyszeliśmy tylko w programach kulinarnych albo nazwiskiem szefa kuchni, który wygrał popularny konkurs. Można pokusić się i samemu spróbować coś upichcić we własnej kuchni. Na pewno zostaniemy bardziej docenieni przez gości a i ewentualne niepowodzenia kulinarne będą nam szybciej wybaczone. Nasze zaangażowanie i praca, jaką włożyliśmy, aby przygotować pyszny i przede wszystkim zdrowy posiłek, na pewno spowodują, że w oczach naszych smakoszy zostaniemy okrzyknięci mistrzami sztuki kulinarnej. A wszystko to na wyciągnięcie ręki.

Porzuć smalec

Zmieniające się upodobania kulinarne naszych gości lub wręcz ich dieta zalecona przez lekarza spowodowały, że zostaliśmy zmuszeni do zmiany naszych upodobań kulinarnych.  Kuchnia naszych rodziców czy babek, była raczej monotonna, nastawiona na to, aby dostarczyć organizmowi po ciężkim dniu pracy odpowiednią ilość kalorii. Stąd zawiesiste sosy zaklepywane mąką, zupy bielone śmietaną, bigosy, mięsiwa oraz całe bogactwo dań mącznych od naleśników, poprzez pierogi z grzybami, ruskie czy z mięsem aż po kartacze czy cepeliny. Wszystkie te rzeczy są oczywiście dobre, jednak dzisiaj coraz mniej pracujemy fizycznie i tym samym mamy coraz mniej okazji, aby spalić ten nadmiar dostarczonych kalorii.

Zdrowo i przede wszystkim smacznie

Niewiele osób w młodości miało szansę spróbować dań smażonych na oleju kokosowym zamiast na smalcu, a tylko wtajemniczeni dodawali oliwy z oliwek czy pestek słonecznika do sałatek. Przygotowanie kotletów z tofu uchodziło za wyżyny sztuki kulinarnej, a picie herbatek ziołowych kojarzyło się ze zgrzybiałą schorowaną staruszką. Mało kto wyobrażał sobie zrobienie smacznego deseru bez użycia cukru. Obecnie nasza świadomość kulinarna diametralnie się zmieniła, możemy przygotowywać lekkie, smaczne posiłki, po zjedzeniu których nie trzeba sięgać po leki na zgagę. Ceny tych produktów w PS Natura – internetowy sklep ze zdrową żywnością z uwagi na ich coraz większą popularność i dostępność też ciągle spadają. A mina teściowej ugoszczonej pysznym niedzielnym obiadem przygotowanym z naturalnych produktów na pewno długo pozostanie w naszej pamięci.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here