Sól w diecie – fakty i mity

0
153
Sól w diecie – fakty i mity

Sól to najpopularniejsza przyprawa, która poprawia smak potraw i naturalnie je konserwuje. Dlatego producenci żywności dodają ją do wielu produktów, nawet takich jak ciastka czy musztarda. Jednak lekarze zalecają ograniczanie jej spożycia. Czy sól jest rzeczywiście szkodliwa dla organizmu? Oto najpopularniejsze fakty i mity dotyczące tej przyprawy.

Nawet niewielkie ilości soli w codziennej diecie są szkodliwe – mit

Spożywanie małych ilości soli nie ma negatywnego wpływu na organizm – wprost przeciwnie. Sól reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową i wodną organizmu. Równowaga ta jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Jednak należy pamiętać, że zalecane dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Niestety, w wielu produktach – szczególnie wysoko przetworzonych – znajdziemy duże ilości soli. Z tego względu należy unikać żywności typu instant, fast foodów, słonych przekąsek, ograniczyć spożycie przetworzonego mięsa i wędlin. Dietetyczne posiłki przygotowywane w domu powinny zawierać jak najmniej soli, a do przyprawienia potraw warto używać suszonych ziół i przypraw takich jak pieprz, cynamon, chilli, imbir czy kurkuma.

Spożywanie potraw i napojów z solą jest wskazane dla sportowców – fakt

Okazuje się, że zjawisko niedoboru sodu występuje często u maratończyków w czasie biegu. Jednak również u osób, które wybierają aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności, a pocą się obficie, mogą wystąpić negatywne skutki niedostatecznej podaży sodu. Jego spożycie powinno być skorelowane z odpowiednią podażą potasu. Te minerały należy dostarczać do organizmu w odpowiednich proporcjach, zapewniających równowagę. Jednak nasza dieta jest często uboga w potas. Warto przygotowywać posiłki dietetyczne bogate w ten pierwiastek. Jego dobrym źródłem są zielone warzywa liściaste, pomidory, banany, ziemniaki, awokado czy owoce cytrusowe.

Wysokie spożycie soli przyczynia się do nadciśnienia tętniczego – fakt

Zbyt duża ilość soli w diecie prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, co może podwyższać ciśnienie wywierane przez krew na ściany naczyń krwionośnych. Wówczas rozwija się nadciśnienie tętnicze. Dostarczając do organizmu zbyt dużo soli, można znaleźć się w grupie ryzyka związanego z chorobami serca. Z tego względu wysokociśnieniowcy powinni zmienić nawyki żywieniowe i ograniczyć spożywanie żywności z dużą zawartością soli na rzecz świeżych warzyw i owoców.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here