Wpływ witaminy C na poprawę odporności

0
375
Wpływ witaminy C na poprawę odporności

Wpływ witaminy C na odporność to temat podejmowany od dekad, czemu się trudno dziwić, skoro mowa o zdecydowanie kluczowym związku dla funkcjonowania organizmu. Poszukując faktów, łatwo trafić na mity, dlatego sprawdź najpraktyczniejsze informacje na temat rzeczywistego działania witaminy C, czyli kwasu askorbinowego.

Witamina niezbędna do życia

Twój organizm sam nie wyprodukuje witaminy C, dlatego potrzebujesz zbilansowanej, odpowiedniej diety – bogatej w świeże warzywa i owoce – a także w razie konieczności skutecznej suplementacji z wykorzystaniem najlepszych środków dostępnych na rynku, takich jak Allnutrition Vitamin C Antioxidant czy Allnutrition Vitamin C With Bioflavonoids. Kwas askorbinowy jest bowiem niezbędny, żeby mogły zaistnieć niektóre procesy, na przykład syntezy kolagenu. Do tego dochodzą inne zadania, jak absorbcja żelaza, wspieranie gojenia ran czy utrzymywanie stanu tkanki łącznej na odpowiednim poziomie.

Wśród wielu korzyści wynikających z przyjmowania witaminy C w odpowiednich dawkach wymienia się także wzmacnianie układu nerwowego czy zapobieganie chorobom układu krążenia (choć w tym przypadku wyniki badań są nierzadko… sprzeczne ze sobą). Co jednak z odpornością organizmu?

Wsparcie układu immunologicznego

Układ odpornościowy zdrowego człowieka potrafi zwalczać toksyny czy drobnoustroje, które mogłyby przyczynić się do pojawienia i rozwoju chorób oraz infekcji. Pod tym względem witamina C jest dużym wsparciem dla człowieka, ponieważ pomaga zwiększać odporność, także w czasie częstszych zachorowań, na przykład jesienią czy zimą. Znaczenie ma tu chociażby antyoksydacja, czyli zwalczanie wolnych rodników przez kwas askorbinowy.

Witaminę C kojarzy się jednak powszechnie z ochroną przed przeziębieniami, a także skutecznym leczeniem jej objawów. Już kilkanaście lat temu okazało się, że to… mylne przekonanie, zakrawające o miano medycznego mitu. Otóż jeśli chodzi o typowe przeziębienia, witamina co prawda wspiera odporność organizmu, ale nie ma to bezpośredniej korelacji z występowaniem przeziębień. Jedynie u osób podejmujących duży wysiłek (na przykład sportowców), a także funkcjonujących w niskich temperaturach zaobserwowano, że witamina C zmniejsza ryzyko przeziębienia nawet o połowę.

Gdy człowiek jest już przeziębiony, stan jego odporności ewidentnie nie jest najlepszy. Przyjmowanie witaminy C w takiej sytuacji nie skróci czasu trwania objawów, takich jak kaszel, bóle czy katar. Badania wskazały jedynie kilka-kilkanaście procent różnicy w przypadku przyjmowania większych dawek witaminy C. Nie zmienia to faktu, że kwas askorbinowy jest niezbędny dla organizmu każdego człowieka, a jedną z jego wielu funkcji jest wspieranie układu odpornościowego, ważnego nie tylko w kontekście drobnych przeziębień.

Artykuł powstał przy współpracy z portalem www.sfd.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here