Lecytyna jest naturalnym składnikiem komórek ludzkiego ciała. Naturalna lecytyna jest związkiem wieloskładnikowym, który zawiera w swoim składzie glicerol, kwas fosforowy, kwasy tłuszczowe oraz inozytol, cholinę, serynę lub etanoloaminę. Lecytyna wpływa pozytywnie na funkcję układu pokarmowego i pracę mózgu, ponieważ poprawia pamięć i koncentrację oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Występuje przede wszystkim w ziarnach słonecznika, ale spotkać ją można także w żółtku jaja, soi, orzeszków ziemnych i włoskich, kiełkach pszenicy i rzepaku. Jest także składnikiem suplementów diety.
Lecytyna słonecznikowa – jakie ma właściwości?
Uzyskiwana jest ze słonecznika, który jest najlepszym i najbardziej wartościowym źródłem pozyskiwania lecytyny. Występuje w postaci proszku w kolorze żółtym lub ciemnosłomkowym i nie zawiera w swoim składzie organizmów modyfikowanych genetycznie GMO. Oprócz właściwości prozdrowotnych, takich jak poprawa kondycji mózgu i układu nerwowego, spowolnienie procesów starzenia się organizmu oraz obniżanie poziomu cholesterolu posiada szereg cennych właściwości, dzięki którym jest szeroko stosowana nie tylko jako składnik odżywczy, ale także jako naturalny emulgator.
Lecytyna słonecznikowa – zastosowanie
Lecytyna słonecznikowa to doskonałe rozwiązanie, które często wykorzystuje się w celach spożywczych. W postaci proszku można ją z łatwością dodawać do kruchych ciast i produktów piekarniczych. W słodyczach i wyrobach cukierniczych wykorzystywana jest w celu wydłużenia przydatności do spożycia. Lecytyna jest znakomitym, naturalnym emulgatorem, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowana jako polepszacz. Wpływa również pozytywnie na działanie innych polepszaczy. Wykorzystuje się ją także jako składnik do produktów dietetycznych, ponieważ redukuje ilość dodawanego tłuszczu. To znakomity środek poprawiający świeżość pieczywa.
Lecytyna słonecznikowa w proszku – najlepsza suplementacja
Lecytyna w proszku jest znakomitym sposobem suplementacji, ponieważ posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bardzo wygodna w użytkowaniu, ponieważ wystarczy rozpuścić ją w soku lub w wodzie i już jest gotowa do spożycia. Lecytyna pozyskiwana ze słonecznika to produkt zdrowy i w pełni bezpieczny, niż np. sojowa i z żółtek jaj, ponieważ nie jest poddawana modyfikacji genetycznej i nie zawiera w swoim składzie żadnych substancji chemicznych. Dodatkowa suplementacja wskazana jest w przypadku osłabienie koncentracji lub po intensywnym wysiłku umysłowym lub fizycznym.